45. EFNS 2013 Delnice, Kroatia

Snørikt ved Adriaterhavet

Tekst og foto av Johs. Bjørndal, Norsk Skogbruk

Enkelte av de 18 norske deltagerne i årets Skogs-EM uttrykte på forhånd en viss skepsis til om badeferielandet Kroatia kunne by på godt skiføre. Dette ble grundig gjort til skamme, i Delnice, bare få mil fra kysten var det metervis med snø – og et splitter nytt skistadion.

Kroatia var en av delrepublikkene i det tidligere Jugoslavia og 90-tallets krig påBalkan startet med at Kroatia erklærte seg som selvstendig etter en folkeavstemning i 1991. Bortsett fra en lite ærerik periode under annen verdenskrig har ikke kroatene vært selvstendige side middelalderen. 

I mange hundre år var Kroatia en del av det ungarsk/østerrikske kongedømme, men etter første verdenskrig ble landet en del av Kongeriket Jugoslavia. Denne statsdannelsen var dominert av serberne, som kroatene alltid har hatt et dårlig forhold til. Da annen verdenskrig brøt ut ble området okkupert av Tyskland og Italia. Kroatene så da sitt snitt til å løsrive seg, noe som førte til at landet havnet på feil side.

Vinterturisme
Men de siste 20 årene har landet altså vært selvstendig og til sommeren blir Kroatia etter planen med i EU. Det foregår fortsatt
en viss nasjonsbygging, både kulturelt og økonomisk. I løpet av de ti siste årene har turisme blitt landets hovednæring. Turistene har stort sett holdt seg ved Adriaterhavet, men det satses nå også på vinterturisme i det fortsatt prisgunstige landet. Ønske om å arrangere Skogs-EM er utvilsomt et ledd i denne satsingen, og man klarte i hvert fall å tiltrekke seg rundt 600 skogbrukere midt i februar, som fikk oppleve skikkelig vinter med godt skiføre og flotte løyper. At det også ble masse busskjøring som stadig snøvær gjorde temmelig tidkrevende får man ta med på kjøpet.

Gull til Trøndelag og Telemark
Den norske troppen var som nevnt noe mindre enn de foregående år, men medaljefangst ble det likevel. Dette skyldes ikke minst at Steinkjers skogbrukssjef Per Odd Rygg var tilbake i godt slag og besteg pallens øverste trinn både i klassisk og skøyting. 42-åringen var faktisk bare få sekunder fra å få med seg motorsaga som Stihl hvert år deler ut til raskeste løper uansett klasse.

Per Odd forteller til Norsk Skogbruk at kombinasjonen gårdbruker og full jobb ikke gir all verdens tid til fysisk fostring, men at en stor del av treningen består av harde intervaller, enten det er barmark eller snø. Fort gikk det i hvert fall. 

Ellers tok Jenny Engeset fra Drangedal gull i klassen 61-70 år, mens fjorårets dobbeltvinner Svein Larsen i år ble henvist til andreplass i herrer 71-80 år. I klassen damer 41-50 tok Kathrine Wilsher Lohre sølv, til tross for adskillige strafferunder.

%d bloggers like this: